Meny Stäng

Våtmarksplask och citizen science Waterblitz vid Råån 2022

När: 4e juni (kl. 10-15) 2022
Plats: Våtmark bredvid Vallåkra station

Ta dig ut till Vallåkra station och var med och fira Rååns vattenråds 30 års jubileum. Vid våtmarken bredvid stationen bjuder vattenrådet på en spännande upptäcktsresa om våtmarkers viktiga funktion för att rena vatten på sin väg till havet. Dessutom ska vi genomföra Skånes allra första Waterblitz där vi tillsammans med er försöker ta så många vattenprov som möjligt på så många ställen som möjligt.

Rååns vattenråd har arbetat i 30 år med att förbättra statusen i Råån. Tillsammans med markägare anlägger vi våtmarker och andra åtgärder för att rena vattnet innan det når havet. Våtmarkerna är landskapets njurar som bland annat bidrar till att vi har rent vatten att bada i Öresund. Var med oss denna dag och lär dig mer om vattenkretsloppet mellan hav och land. Håva efter småkryp med vår miljöpedagog eller bli medborgarforskare i vår citizen science Waterblitz och ta ett vattenprov i ån.

En Waterblitz är när man tar många vattenprover på många olika ställen under en helg med hjälp av engagerade frivilliga. Alla deltagare får ett enkelt provtagningskit och tillgång till en app för att direkt kunna rapportera resultatet. Waterblitzen organiseras tillsammans med den internationella organisationen Freshwater Watch (läs mer här).

Om du vill delta i Waterblitzen anmäl dig med ett mail till daniel.graf@helsingborg.se och skriv Waterblitz i ämnesraden. För alla övriga aktiviteter är det bara att komma förbi. Välkomna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *